W wielu sklepach z rybami, wędlinami czy nabiałem, sprzedawcy dysponują niewielkim urządzeniem, które umożliwiają próżniowe pakowanie żywności. Jest to obecnie najskuteczniejszy sposób na przedłużenie zdatności do spożycia.
Jak działają zgrzewarki próżniowe?
Jak wiadomo, próżnia jest stanem bez dostępu powietrza, pustej przestrzeni. Jeżeli umieścimy w niej świeży owoc, to będzie on w takim stanie przez wiele dni, ponieważ nie będą miały do niego dostępu bakterie, pleśń czy grzyby. Jeżeli chodzi o żywność, to przeważnie uważamy, że wystarczy świeże produkty schować do lodówki, aby były bezpieczne, ale to nie do końca prawda, gdyż w lodówce także znajduje sporo szkodliwych drobnoustrojów. Do skutecznego zabezpieczania żywności przed działaniem bakterii, może się przydać zgrzewarka próżniowa do folii. To niepozorne urządzenie o kompaktowych rozmiarach, potrafi wprowadzić rewolucję w naszej kuchni i znacznie zaoszczędzić nasz czas i pieniądze. Kiedy kupimy zbyt dużo produktów spożywczych, to wystarczy je zapakować w folię i włożyć jej otwarty brzeg do zgrzewarki, która szybko odessie powietrze i szczelnie zamknie folię. W taki sposób zapakowana żywność nie przejmuje zapachów innych produktów i jest skutecznie zabezpieczona przed psuciem. Żywność w folii najlepiej przechowywać w lodówce lub w zamrażalniku, ponieważ najdłużej będzie świeża. W taki sposób można pakować kanapki na wycieczkę, segregować żywność w lodówce czy porcjować gotowe dania obiadowe, które będziemy mogli spożyć w dowolnej chwili.
W woreczka próżniowych można także gotować niektóre produkty, ponieważ są odporne na wysokie temperatury. Zastosowanie w domu zgrzewarki próżniowej znacznie oszczędza czas i pieniądze, ponieważ nie marnujemy już żywności, której kupiliśmy za dużo.