Coraz więcej osób musi zrezygnować z soli, czy gotowych mieszanek przyprawowych. Powodem jest przejście na dietę, rozpoczęcie zdrowego trybu życia, czy rezygnacja z chemicznych przypraw na rzecz tych naturalnych. W związku z tym wiele osób obawia się, że nie będą mogli doprawiać potraw, że będą one mdłe, szczególnie jeśli chodzi o całkowitą rezygnację z solenia jedzenia.
Zioła aromatyczne do różnych dań
Czy można sól i mieszanki czymś zastąpić? Najlepsze będą tu różnego typu zioła. Można kupować suszone, także w mieszankach, za to zioła aromatyczne dla restauracji to najczęściej zioła świeże, rosnące w doniczkach. Dzięki temu kucharz może na bieżąco zrywać listki ziół i dorzucać je do dań, przez to będą one bardziej aromatyczne i smaczne, niż jeśli doda się ziół suszonych. Jak się stosuje zioła? Większość z nich można kroić nożem na drobne kawałki, sprawdzają się także nożyczki do ziół, idealne na przykład do szczypiorku. Całe listki nadają się do dekoracji potrawy. Suszone zioła są najczęściej od razu drobno zmielone, więc nadają się do bezpośredniego użycia. Zioła z powodzeniem mogą zastąpić zarówno sól, jak i pieprz czy mieszanki przyprawowe, dostępne w sklepach. Na przykład zamiast gotowej przyprawy w płynie, stosowane przez wiele osób do zup i sosów, można po prostu dodać trochę lubczyku. Jest to główny składnik tej przyprawy, daje dużo aromatu, a do tego można go bez problemu hodować w ogródku. Zamiast pieprzu można wykorzystać nie tylko zioła o ostrzejszym, bardziej wyrazistym aromacie, ale także cebulę czy czosnek, lub szczypiorek. Jakie inne zioła aromatyczne są popularne? W kuchni włoskiej stosuje się często bazylię i oregano, niezastąpione w każdym sosie pomidorowym oraz w pizzy. Do dań z fasolą warto dawać przyprawy wspomagające trawienie. Wiele osób narzeka na wzdęcia i niestrawność po zjedzeniu grochu czy fasoli. Zioła takie jak kumin zniwelują nieprzyjemne dolegliwości, a także dodadzą smaku potrawie.
Bardzo uniwersalnym dodatkiem są także suszone pomidory. Występuja one nie tylko jako całe warzywo zalane olejem, ale także w formie suszonej z różnymi dodatkami. Może to być czosnek z bazylią, czy czarnuszka i chilli. Pomidory można dodawać do makaronów, tart, czy zapiekanek. Na pewno zasmakują one każdemu.