Dieta bezglutenowa to dieta, o której słyszy się coraz więcej. Jest popularna wśród wielu osób. Przede wszystkim z takiej diety powinny korzystać osoby, które chorują na celiakię. To choroba, która powoduje różnego rodzaju dolegliwości po spożyciu glutenu. Dlatego osoby chore na celiakię muszą unikać glutenu w diecie przez całe swoje życie. Dieta bezglutenowa pomaga pozbyć się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pomaga schudnąć i korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.
Ciastka bez cukru i bez glutenu
Dieta bezglutenowa wydaje się trudna i skomplikowana. Trudno jest unikać glutenu, kiedy znajduje się on w większości produktów. Gluten to mieszanina białek w różnych zbożach. Najwięcej glutenu znajduje się w pszenicy, a to właśnie w mąki pszennej tworzone jest pieczywo, słodycze, ciasta i inne produkty sklepowe. Dlatego osoby na bezglutenowej muszą uważnie sprawdzać składy produktów i ich etykiety. Najbezpieczniejszymi produktami są te, które posiadają znak przekreślonego kłosa. Jest to znak świadczący o tym, że produkt jest całkowicie bezglutenowy i bezpieczny dla osób, które są na takiej diecie. W sklepach można znaleźć coraz więcej bezglutenowych produktów. Osoby stosujące bezglutenową dietę mogą kupić takie produkty nawet w popularnych marketach. Często znajdują się w nich specjalne działy z żywnością ekologiczną, bezglutenową czy wegańską. Można tam znaleźć między innymi bezcukrowe i bezglutenowe ciasteczka jaglane, które są równie smaczne co te, które zawierają gluten. Takie ciastka są również dużo zdrowsze niż te z mąki pszennej. Mąka jaglana zawiera szereg cennych właściwości dla zdrowia człowieka. Szeroki wybór produktów bezglutenowych w sklepach daje możliwość kupienia między innymi ciast, różnych przekąsek, makaronów, kasz, mąk czy pieczywa. Na bezglutenowej diecie można korzystać z makaronu ryżowego, kukurydzianego czy gryczanego. Bezpieczny jest ryż, kasza gryczana, komosa ryżowa, mąka jaglana, mąka ryżowa czy mąka kukurydziana.
Dieta bezglutenowa może się jedynie nieznacznie różnić od tradycyjnej. Może być jednak tak samo smaczna, zdrowa i wartościowa co dieta tradycyjna. Na diecie bezglutenowej należy uważnie sprawdzać składy produktów i zwracać uwagę na to, żeby nie zawierały wcale pszenicy.