Wiele osób nie wyobraża sobie swojej diety bez naturalnego miodu, ponieważ ma on wyjątkowo słodki i charakterystyczny smak. Jest bardzo uniwersalnym produktem, który stanowi naturalny zamiennik cukru białego w wielu daniach.
Jak są produkowane miody?
Choć miód jest naturalnym wyrobem produkowanym przez pszczoły, to można znaleźć na rynku także sztuczne miody. Jedyne co mają wspólnego z oryginalnym produktem to kolor i konsystencję. Z pewnością nie warto kusić się na jego niską cenę, ponieważ jest bezwartościowy. Jedynie naturalne miody wykazują działanie prozdrowotne i zawierają sporo witamin oraz minerałów. Choć są kaloryczne, to są bardzo zdrowym zamiennikiem popularnego cukru, który poza węglowodanami prostymi nie zawiera nic wartościowego. Jak już zostało wspomniane, produkcja miodów jest naturalna i cały proces wykonują pszczoły, które przetwarzają nektar kwiatowy roślin miododajnych oraz niektórych wydzielin znajdujących się na liściach drzew. Przede wszystkim wyróżnia się trzy podstawowe rodzaje miodów: kwiatowe czyli nektarowe, spadziowe i mieszane. Każdy rodzaj miodu ma nieco inny smak i aromat, a zależy on przede wszystkim od pyłku kwiatowego lub spadzi, która została użyta do jego produkcji. Do najbardziej rozpoznawalnych miodów zalicza się miód wielokwiatowy, lipowy, akacjowy, spadziowy czy gryczany. Jednak na rynku znajdziemy także miody rzepakowe, manuka czy wrzosowy. Poza jednoskładnikowymi są też mieszane, gdzie pszczoły produkują je z wielu rodzajów roślin.
Miód jest produktem spożywczym, który od lat jest uważany za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Pomaga w walce z przeziębieniem, wzmacnia odporność czy nawet wykazuje działanie antybakteryjne. Najlepiej go spożywać w postanie naturalnej, gdyż w wysokich temperaturach traci swoje cenne wartości.